Θυμάρι

Εφαρμογές

Στο θεραπευτικό τομέα, το έγχυμα (15-20 γρ . άνθη , σε 1 λίτρο νερό) είναι εφιδρωτικό, κατά του κρυολογήματος, αναζωογονεί τα γεννητικά όργανα , είναι ευεργητικό στα ραχιτικά παιδιά και ακόμα κατά της παράλυσης της γλώσσας, κατά του πονοκέφαλου από κρυολόγημα , κατά της υδρωπικίας , ενώ με γαργάρες είναι ευεργετικό στο λάρυγγα. Στις περιπτώσεις «λυμφα- τισμού» χρόνιων ρευματισμών και αρθριτικών κασταστάσεων, συστήνονται μπάνια με θυμάρι , ενώ καπνισμοί θυμαριού κατευνάζουν το λουμπάγκο. Έγχυμα θυμαριού ως λοσιόν, είναι κατά της ψώρας και κατά των έντονων ελκώσεων , ενώ φρέσκο θυμάρι, ζεσταμένο, στεγνό σε χύτρα, είναι θεραπευτικό στο «στραβολαίμιασμα» (με γάζα, πολύ ζεστό στο λαιμό). Γενικά , στη θεραπευτική , χρησιμοποιούν ένα έγχυμα του φυτού (5-15 γρ, σε 1 λίτρο νερό) για εσωτερική χρήση , που παρασκευάζεται από φύλλα, άνθη και σπόρους του φυτού .
Για εξωτερική χρήση , χρησιμοποιείται ένα ρευστό εκχύλισμα (extr. thymi fluidum), καθώς και μια αλοιφή πάνω στα έλκη και τις πληγές και σε ορισμένες περιπτώσεις κνησμών. Επίσης χρησιμοποιείται σε έγχυμα ή αφέψημα (30-100 γρ . σε 1 κιλό κρασί ή νερό). Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού χρησιμοποιείται για τον κατευνασμό των οδοντόπονων , καθώς και για μπάνιο (1-5 σταγόνες και μέχρι 5 γρ. σε χλιαρό μπάνιο). Το αιθέριο αυτό έλαιο , αποτελείται από θυμένιο και θυμόλη που είναι συστατικό στερεής μορφής και είναι αντισηπτικό των εντέρων, κατά των αυτοδηλητηριάσεων, κατά της διάρροιας, της δυσεντερίας και αντιπυρετικό στις περιπτώσεις τυφοειδούς πυρετού. Εξωτερικά, η θυμόλη χρησιμοποιείται στα οδοντοτρίμματα και για τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος (σε γαργαρισμούς), ενώ χρησιμοποιείται ακόμα και κατά της χρόνιας βρογχίτιδας , της φυματίωσης, του κοκίτη και ως βακτηριοκτόνο ( σε διάλυμμα , με κομπρέσες).
Σε εσωτερική χρήση , η θυμόλη λαμβάνεται σε ποσότητα 0,5 γρ . για κάθε δόση διάστημα 24 ωρών και μέχρι 4 γρ, συνολικά σημειώνουμε δε ότι μετά την εσωτερική χρήση της απαγορεύονται τα οινοπνευματώδη ποτά. Ακόμα , σημειώνουμε ότι η θυμόλη είναι διαλυτή στο οινόπνευμα, στον αιθέρα και σε αλκαλικά διαλύματα κι ότι μαζί με μαντόλη, σαλόλη, καμφορά και χλωράλη, δίνει υγρό μείγμα. Για την καταπολέμηση της έμφραξης των βρόγχων και των κορυφών των πνευμόνων, για την αντιμετώπιση της ανορεξίας και για την εξουδετέρωση της διάρροιας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 3 κουταλιές φυτού σε 1 κιλό βραστό νερό, να το αφήσουμε να μείνει 10 λεπτά κι από αυτό να παίρνουμε ως ρόφημα 2 ποτήρια τη μέρα . Καλό είναι εξάλλου και το θυμέλαιο (2-5 σταγόνες πάνω σε ζάχαρη). Σε εσωτερική χρήση τέλος, το έγχυμα ή οι σταγόνες του εκχυλίσματος καταπολεμούν την ατονία του έντερου, την ανορεξία, τη δυσπεψία και τη χρόνια γαστρίτιδα. Αλοιφή από θυμάρι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του έρπη ζωστήρα. Σημειώνουμε ότι το αιθέριο έλαιο του θυμαριού πρέπει να χρησιμοποιείται προσεκτικά και με τη συνταγή ειδικού θεραπευτή.
Το θυμάρι χρησιμοποιείται πολύ στη μαγειρική ως καρύκευμα και αρωματικό, ιδίως με κρεατικά και πουλερικά. Είναι επίσης άριστο μελιτογόνο φυτό.

πισω