Αγιάγκαθο

Εφαρμογές

Το αγιάγκαθο χρησιμοποιείται ως πικρή ουσία , με τη μορφή εκχυλίσματος ( Extract . Cardui benedicti ).
Στην ομοιοπαθητική , το βάμμα που παρασκευάζεται με το νωπό φυτό χρησιμοποιείται για να καταπολεμηθούν οι ηπατίτιδες , ο ίκτερος και η αθρίτιδα . Η λαϊκή ιατρική συνιστά ένα αφέψημα του ξερού φυτού , σε εξωτερική χρήση , για να καταπολεμηθούν οι χιονίστρες και σε εσωτερική χρήση , ως εμετικό , αποχρεμπτικό , εφιδρωτικό και διουρητικό . Τα φύλλα του κνίκου μπορούν να αντικαταστήσουν το χόρτο της μπίρας ( λυκίσκο ), κατά την παρασκευή της .
Ο Ρaceli έκανε θεραπεία των καρκινωδών ελκών με το αφέψημα των φύλλων (15 γρ . σε 300 γρ . νερό ), όπως και με τη σκόνη των φύλλων , καλά κοπανισμένων.
Γενικά, για εσωτερική χρήση και προκειμένου για τη θεραπεία των νοσημάτων που αναφέρουμε , χρησιμοποιείται το αφέψημα , το έγχυμα , το βάμμα και το εκχυλισμάτων θεραπευτικών μερών του φυτού . Το αφέψημα και το έγχυμα γίνονται με αναλογία 30 γρ . φυτού σε 1 λίτρο νερού . Οι δόσεις τους για τους ενήλικες είναι 2-3 φλιτζάνια τη μέρα και για παιδιά 5 κουταλιές της σούπας τη μέρα . Το αφέψημα του φυτού είναι βαρύ και δύσπεπτο.
Το βάμμα, 15 γρ . φυτού σε 150 γρ , οινόπνευμα 82 βαθμών και με κατεργασία 15 ημερών , δίνεται σε δόση 1,5-4,5 γρ . μέσα σε ποτό ή σε έγχυμα χαμομηλιού, δυόσμου ή λουίζας.
Το εκχύλισμα δίνεται σε δόσεις 1,5-3 γρ . σε χάπια ή διαλυμένο μέσα σε κρασί, μπίρα κτλ. Τα χάπια πάντως είναι πιο εύληπτα.
Άλλα παρασκευάσματα του φυτού : Σκόνη 1-4 γρ . Έγχυμα με κρασί 30- 50 γρ. προς 1.000 γρ . κρασί, παίρνετε 1 κουταλιά πριν το φαγητό. Τέλος, χρησιμοποιείται ο χυμός του φυτού 30-100 γρ . και γίνονται μερικά άλλα φαρμακευτικά παρασκευάσματα , κατά της φλεγμονής του πεπτικού σωλήνα ( αφήνουμε 4 κουταλιές ξερού φυτού να μουσκέψουν σε λίγο νερό κι έπειτα να βράσουν σε 750 γρ. νερό και πίνουμε 1-2 ποτήρια τη μέρα ). Οι βρασμένες ρίζες του τρώγονται ως λαχανικό.

 

πισω