Αγριάδα

Εφαρμογές

Πολλοί χημικοί παρασκεύασαν με ζύμωση και απόσταξη των ριζών οινόπνευμα εξαιρετικής ποιότητας. Βόρειοι λαοί αναμειγνύουν αλευροποιημένη αγριάδα με αλεύρια σιταριού ή κριθαριού και παρασκευάζουν ένα είδος ψωμιού πολύ καλής ποιότητας. Στην Πολωνία παλιότερα κατασκεύαζαν σιμιγδάλι. Η αγριάδα μπορεί ακόμη να δώσει μπίρα άριστης ποιότητας, αν κοπεί σε κομματάκια και ανακατωθεί με κριθάρι. Φαρμακευτικά, η χρησιμοποίηση της είναι απλή, οποιαδήποτε αναλογία της είναι ακίνδυνη . Χρησιμοποιείται ως εκχύλισμα (30- 60 γρ.), ως αφέψημα (20-30 γρ. στο 1 λίτρο νερού, συνήθως με λίγο μέλι), με τη μορφή χαπιών και χυμού (30-100 γρ, νεαρών φύλλων και στελεχών). Για καθαριστικό, μπορούμε να πάρουμε χυμό ως εξής: 2 κουταλιές τεμαχισμένη ρίζα, την αφήνουμε να μουσκέψει σε 1 κιλό νερό, τη βράζουμε 10 λεπτά και πίνουμε ένα όχι πολύ γεμάτο ποτήρι τη μέρα ως ρόφημα. Το έγχυμα και το αφέψημα μπορούν να γίνουν αποτελεσματικότερα, αν προσθέσουμε σ ' αυτά λίγο νίτρο (1 γρ. σε 1 λίτρο υγρού) ή εκχύλισμα γλυκόριζας ή αν βράσουμε την αγριάδα μαζί με λίγη γλυκόριζα. θα πρέπει να μην ξεχνάμε όμως πως το νίτρο είναι μερικές φορές ερεθιστικό για την κύστη.

πισω