Άνηθος

Εφαρμογές

Αφέψημα: Βράζουμε 2 κουταλάκια σπόρους άνηθου σε 1 λίτρο νερό για 10-15 λεπτά. Πίνουμε μισό φλιτζάνι μία ως δύο φορές τη μέρα (όχι σε συνεχή χρήση).
Ως αφέψημα ο άνηθος βοηθάει στο θηλασμό αλλά «απαγορεύεται» η χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί μπορεί να προκαλέσει αποβολή.
Για οικιακή χρήση, ο άνηθος χρησιμοποιείται φρέσκος στις σαλάτες ή στο φαγητό. Αν θέλετε να αρωματίσετε τα φαγητά σας ή να τα κάνετε ευκολοχώνευτα χρησιμοποιήστε λίγο άνηθο αλλά προσθέστε το λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα γιατί ο βρασμός τον καταστρέφει. Μπορείτε επίσης να βάλετε 2-3 κλωνάρια άνηθου και 1 δεντρολίβανου σε 1 μπουκάλι λάδι (ή ξίδι) και να το χρησιμοποιήσετε, αφού το αφήσετε λίγες μέρες, σε σαλάτες ή σε ψάρια. Αν θέλει κανείς να ξηράνει κλωνάρια άνηθου με φύλλα, πρέπει να το κάνει πριν ανθίσει το φυτό. Αν πάλι υποφέρετε από κακοσμία του στόματος μπορείτε να μασήσετε σπόρους άνηθου.

πισω