Αψιθιά

Εφαρμογές

Η φαρμακευτική χρήση της αψιθιάς έχει μειωθεί λόγω των παρενεργειών της , ενώ παλαιότερα η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη .
Εσωτερικά, χρησιμοποιείται σε μορφή σκόνης 0,5- 2 γρ., ως στομαχικό και 4- 10 γρ. ως σκωληκοκτόνο, για παιδιά 0,2 γρ. για κάθε χρόνο ηλικίας.
Γενικά, χρησιμοποιούν τα φύλλα σε έγχυμα 10- 30 γρ. του φυτού σε 1 λίτρο νερό, σε βάμμα, σε βάμμα σύνθετο, σε υδατικό εκχύλισμα.
Για την παρασκευή του «αψινθίτη οίνου», χρησιμοποιούμε 30 γρ. φυτού σε 1 κιλό δυνατού άσπρου κρασιού, για 15 ημέρες, ή φύλλα του φυτού 30 γρ. eau - de - vie 60 γρ. και άσπρο κρασί, 1 λίτρο, με κατεργασία για 10 ημέρες και ανακίνηση κάθε τόσο του μπουκαλιού. Ύστερα φιλτράρουμε από διηθητικό χαρτί και παίρνουμε 80- 100 γρ. τη μέρα. Επίσης, χρησιμοποιείται σιρόπι του φυτού ως ανθελμινθικό.
Σαν λαϊκό φάρμακο, η αψιθιά έχει μεγάλη φήμη ως τονωτικό, εναντίον της φυματίωσης, της αναιμίας και της αρθρίτιδας, καθώς και ως εκτρωτικό.
Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιήθηκε κατά της χολικής ανεπάρκειας και κατά του σακχαρώδη διαβήτη, ενώ ως λοσιόν το αφέψημα του φυτού (10- 30 γρ. σκόνη σε 1 λίτρο νερό), χρησιμοποιείται στα άτονα έλκη.
Τέλος, τα μπουμπούκια της αψιθιάς και ιδιαίτερα της παραθαλάσσιας είναι ανθελμινθικά, γνωστά με το όνομα semen contra .

πισω