Δάφνη

 

Εφαρμογές

Τα φύλλα, όταν καίγονται , αναδίδουν ευωδιά και χρησιμοποιούνται σε ατμόλουτρα. Άλλοτε χρησιμοποιούσαν το λάδι των ραγών της δάφνης, σε εξωτερική χρήση, για να καταπολεμηθούν οι ψείρες και τα ακάρεα. Το αφεψημάτων δαφνόκοκκων και των φύλλων είναι τονωτικό και διαλυτικό. Η σκόνη των φύλλων , όταν πουδράρεται πάνω σε άτονα έλκη, επιταχύνει τον κα­ θορισμό και την επούλωση τους. Το αιθέριο έλαιο της δάφνης δίνεται ως αντιφυσητικό (αντιαεροφαγικό) και ερεθιστικό. Συνήθως ως χρησιμοποιείται σε αλοιφή ή επίχρισμα ως κατευναστικό στους χρόνιους ρευματισμούς, ως τονωτικό στις παραλύσεις και διαλυτικό των εμφράξεων . Γενικά , με τους καρπούς γίνονται φαρμακευτικά παρασκευάσματα , μαζί με άλλα φυτά , όπως και βάλσαμα κατά των ρευματισμών. Με τα φύλλα γίνεται έγχυμα (4 γρ , φύλλα δάφνης, 8 γρ . φλούδα από νεράντζι , 200 γρ. βραστό νερό, αφήνουμε να μουσκέψουν 15 λεπτά, σουρώνουμε και προσθέτουμε ζάχαρη), ενώ χρησιμοποιούνται σε παρασκευές μαζί με απήγανο. Έγχυμα των φύλλων χρησιμοποιείται και κατά των εντερικών ανωμαλιών. Σκόνη ξερών δαφνόφυλλων που παίρνεται από τη μύτη, ως ταμπάκος, σταματά την αιμορραγία της μύτης . Χυμός από κοπανισμένα «δαφνοκούκουτσα» μέσα στο αυτί , θεραπεύει το «βούισμα» .
Μερικές δόσεις: Έγχυμα φύλλων (10-20 γρ. σε 1 κιλό νερό). Έγχυμα των δαφνόκοκκων: 5-15 γρ , σε 1 κιλό νερό. Αιθέριο έλαιο των φύλλων: 1- 12 σταγόνες, σε ποτό ή σκέτο με ζάχαρη. Εξωτερικά χρησιμοποιείται το αφέψημα των φύλλων , για πλύσεις και λουτρά .
Το δαφνόφυλλο (από έκθλιψη), χρησιμοποιείται ως τονωτικό και μελανιστικό των τριχών (κεφαλιού, βλεφαρίδων κτλ.).Οι Βεδουίνοι της ερήμου αρωματίζουν τον καφέ τους με ένα φύλλο δάφνης .

πισω