Εκουιζέτο

 

Εφαρμογές

Σε πληγές και έλκη τοποθετούμε το φυτό (ζεματισμένο ή αφού το αφήσουμε να μαλακώσει πάνω από νερό που βράζει) σε υγρά ζεστά πανιά και τα επιθέτουμε στην πληγή. Σε κνησμώδη εξανθήματα κάνουμε κομπρέσες και πλύσεις με αφέψημα εκουιζέτου .
Το έγχυμα του εκουιζέτου αναφέρεται ότι βοηθάει αποτελεσματικά το σταμάτημα κάθε αιμορραγίας και αιμόπτυσης. Βοηθάει ακόμη στην αποβολή των λίθων, στην ψαμμίαση και ουρολιθίαση ( σε συνδυασμό με ζεστά ημίλουτρα με εκουιζέτο), τα εύθραυστα νύχια ή νύχια που εμφανίζουν άσπρα στίγματα και τα αδυνατισμένα μαλλιά. Χρησιμοποιούμε ένα κουταλάκι εκουιζέτου για ένα φλιτζάνι νερό και σε περιπτώσεις αιμορραγίας 2-3 κουταλάκια για ένα φλιτζάνι νερό.Για την πιτυρίδα, πλένουμε τα μαλλιά με αφέψημα εκουιζέτου καθημερινά και κάνουμε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με ελαιόλαδο. Για το ημίλουτρο, αφήνουμε 200 γρ , εκουιζέτο σε κρύο νερό να μουσκέψει όλη τη νύχτα. Το βράζουμε το πρωί και το προσθέτουμε στο νερό του λουτρού . Μπαίνουμε για 20 λεπτά ώστε το νερό να καλύπτει την περιοχή των νεφρών. Τυλιγόμαστε με μπουρνούζι και καθόμαστε στο κρεβάτι για μια ώρα να ιδρώσουμε .
Ατμόλουτρα με αφέψημα εκουιζέτου είναι ευεργετικά σε κυστίτιδα, πόνους στην κύστη, προβλήματα ούρησης. Έγχυμα από εκουιζέτο και υπέρικο βάλσαμο (2 φλιτζάνια την ημέρα) σε γαργάρες βοηθούν πολύ σε φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας και του ρινοφάρυγγα .
Εξαιτίας των πυριτικών αλάτων που περιέχει, χρησιμοποιούνταν παλιά για το γυάλισμα μεταλλικών αντικειμένων και μαγειρικών σκευών. Για τον ίδιο λόγο προκαλεί πεπτικές διαταραχές στα ζώα όταν το φάνε .
Σημείωση : Το εκουιζέτο που φυτρώνει στις άκρες των δασών με τους πιο λεπτούς βλαστούς (Equisetum sylvaticum) έχει επίσης φαρμακευτικές ιδιότητες.

πισω