Ερυθραία

 

Εφαρμογές

Η ερυθραία χρησιμοποιείται όπως και η γεντιανή, παρόλο που είναι λιγότερο πικρή. Το έγχυμα του φυτού είναι τονωτικό, κατά των οδυνηρών εμμήνων, ευεργετικό στο συκώτι και καθαρτικό. Ως κατάπλασμα εξάλλου , χρησιμοποιείται στα άτονα , στα χοιραδικά και τα σκορβουτικά έλκη .
Γενικά χρησιμοποιούνται σε έγχυμα τα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές (10 προς 1.000), ως εκχύλισμα (1-2 γρ.) και σε μορφή σκόνης (1-4 γρ . για στομαχικό και 10-15 γρ.) ως αντιπυρετικό . Ακόμα, χρησιμοποιείται ο χυμός του φυτού (30-50 γρ.), γίνεται δε και βάμμα , κρασί ( διουρητικό) και μπίρα για τους αναρρώνοντες από πυρετικά νοσήματα και χλωρωτικούς, τους πάσχοντες από ατονία, ανευρυσμό του στομαχιού, λευκόρροια, υδρωπικία κτλ .
Το αφέψημα του φυτού χρησιμοποιείται εξωτερικά ως λοσιόν για εντριβές, ενώ σε 4 κλύσματα θεραπεύει από τις ασκαρίδες. Η ερυθραία χρησιμοποιείται στο βερμούτ και άλλα πικρά λικέρ.

πισω