Ευκάλυπτος

 

Εφαρμογές

Το ευκαλυπτέλαιο χρησιμοποιείται με εισπνοές ατμού για το κρυολόγημα, και την καταρροή και σε διάλυμα για το βήχα με εντριβές του στήθους, 5-10 σταγόνες ευκαλυπτέλαιου σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό διευκολύνει την αναπνοή και εξουδετερώνει τα μικρόβια της ατμόσφαιρας του δωματίου, ιονίζει την ατμόσφαιρα και την κάνει υποφερτή στις πόλεις με ατμο¬ σφαιρική ρύπανση.
Για εισπνοές σε περιπτώσεις βρογχίτιδας και ιγμορίτιδας, βράζουμε νερό και ρίχνουμε φύλλα ευκαλύπτου, πευκοβελόνες, θυμάρι και λεβάντα. Εφαρμόζουμε 2-3 φορές τη μέρα για 1-2 εβδομάδες. Για εσωτερική χρήση, χρησιμοποιούμε αφέψημα ή έγχυμα από φύλλα ευκαλύπτου, φαρμακευτικά σιρόπια ή παστίλιες, αλλά γενικά η εσωτερική χρήση ερεθίζει τα νεφρά ενώ το ευκαλυπτέλαιο είναι τοξικό και η εσωτερική του χρήση πρέπει να γίνει με προσοχή.
Για το κρυολόγημα βοηθάει ένα ζεστό μπάνιο αν προσθέσουμε στο νερό βρασμένα φύλλα ευκαλύπτου. Για την αϋπνία και τους ρευματικούς πόνους βοηθάει ένα ζεστό μπάνιο όπου προσθέτουμε μια κατσαρόλα νερό στο οποίο έχουμε βράσει φύλλα ευκαλύπτου, κλωνάρια δεντρολίβανου, θυμαριού και πευκοβελόνας. Γενικά ο ευκάλυπτος είναι ένα πολύτιμο δέντρο. Το σκληρό ξύλο του κορμού του χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία ή για κατασκευές. Από το φλοιό του κατασκευάζουν σχοινιά, χαρτί κ ά ενώ η ρητινώδης ουσία που εκκρίνεται από το φλοιό του (κίνον), χρησιμοποιείται στη βυρσοδεψία και τη φαρμακευτική. Το ευκαλυπτέλαιο χρησιμοποιείται ακόμη στην αρωματοποιία και καραμελοποιία, στην παρασκευή ποτών, λικέρ, γλυκών και προϊόντων αρτοποιίας.

πισω