Γαρίφαλο

Εφαρμογές

Σε εξωτερική χρήση πληγές, τσιμπήματα, πονόδοντο κ. ά. χρησιμοποιούμε γαριφαλέλαιο ή αφέψημα από γαρίφαλα σε κομπρέσες. Για ναυτία και εμετό πίνουμε νερό με λίγες σταγόνες γαριφαλέλαιο. Το άρωμα των γαρίφαλων αρωματίζει το χώρο και απωθεί τα κουνούπια και τους σκώρους ( τρυπάμε ένα μήλο ή πορτοκάλι με γαρίφαλα).
Χρησιμοποιείται ως τονωτικό στα αλκοολούχα ποτά, σε λικέρ, στην παρασκευή αρωμάτων, σε βερνίκια και κόλλες, στο τυπογραφικό μελάνι και βέβαια στη μαγειρική . Επειδή είναι ιδιαίτερα αρωματικό και καυτερό, είναι προτιμότερο να αφαιρείται από το φαγητό πριν σερβιριστεί ή να χρησιμοποιείται σε σκόνη. Είναι συνηθισμένο σε φαγητά της Ανατολής, ενώ στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιείται κυρίως ως μπαχαρικό σε γλυκά και κρέατα.
Σύμφωνα με κείμενα παλιών βιβλίων της Ανατολής, το μάσημα γαρίφαλων τονώνει την ερωτική διάθεση και συνίσταται γενικά κατά της σεξουαλικής ανικανότητας.

πισω