Γλυκάνισος

 

Εφαρμογές

Το έλαιο του γλυκάνισου (ανισέλαιο) παράγεται με απόσταξη των σπόρων και χρησιμοποιείται πάντοτε σε πολύ αραιή διάλυση. Έχει ιδιότητες σπασμολυτικές και αποχρεμπτικές γι 'αυτό χρησιμοποιείται ως αντιβηχικό. Αναμειγμένο με άλλα έλαια χρησιμοποιείται για τις ψείρες και άλλα παράσιτα. Το έγχυμα των σπόρων θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα αντιφυσητικά. Γενικά, το γλυκάνισο χρησιμοποιείται σε αφέψημα, έγχυμα, ως βάμμα (tinctanis) και ακόμα σε έμβρεγμα (το οποίο γίνεται μέσα σε κρύο νερό, που μένει στον ήλιο ή σε ζεστό μέρος πολλές ώρες και από το οποίο παίρνουμε από μία κουταλιά, 3 φορές τη μέρα). Σπόροι γλυκάνισου εξάλλου, που θα μουσκέψουν σε αραιό οινόπνευμα για αρκετό διάστημα , δίνουν ένα λικέρ (ανιζέτ) πολύ αποτελεσματικό στις περιπτώσεις οδυνηρής δυσπεψίας . Ακόμα , από σκόνη γλυκάνισου, σκόνη κάρβουνου (από ξύλο λεύκας) και από σκόνη γκρίζας κίνας, σε ίδιες ποσότητες, γίνεται μια καλή σκόνη για τα δόντια (οδοντότριμμα). Σε εξωτερική χρήση, το γλυκάνισο γίνεται κατάπλασμα σε περιπτώσεις εκχυμώσεων και για την απόφραξη των μαστών.Το γλυκάνισο χρησιμοποιείται στην παρασκευή του ούζου και μεγάλες ποσότητες στην αρωματοποιία, καθώς και στη μαγειρική ως αρωματικό.

πισω