Γλυκόριζα

 

Εφαρμογές

Από το χυμό της ρίζας του φυτού ( με συμπύκνωση του) παρασκευάζουν τη γνωστή γιάμπολη (όνομα που προέρχεται από την πόλη Iάμπολη, όπου παρασκευάζεται από τα παλιά χρόνια). Με γιάμπολη φτιάχνουν άλλωστε τις γνωστές μαύρες παστίλιες , που είναι καλές για το βήχα και το λαιμό. Η γλυκόριζα χρησιμοποιείται και για άλλα φαρμακευτικά παρασκευάσματα, τα οποία κάνει πιο εύληπτα και γλυκά στη γεύση. Στα παρασκευάσματα με βάση τη σκόνη της γλυκόριζας, η δράση των φλαβονοειδών είναι σπασμολυτική. Το μαύρο εκχύλισμα εξάλλου είναι κύρια αντιβηχικό και αποχρεμπτικό, ενώ και στις δύο μορφές που αναφέραμε, το γλυκοριζικό οξύ είναι αντιφλεγμονώδες .
Με γλυκόριζα και αγριάδα παρασκευάζεται αφέψημα γνωστό ως «καλό για όλα» . Με 2-3 γρ . γιάμπολη (reglisse) σε βραστό γάλα παρασκευάζεται ποτό κατά της βρογχίτιδας (το φάρμακο αυτό λαμβάνεται το βράδυ, πριν την κατάκλιση ). Ακόμα , με έγχυμα ρίζας (50 γρ . σε 1 λίτρο νερό) γίνεται υγρό που καταπραΰνει την επιπεφυκίτιδα (χρησιμοποιείται ζεστό, με πλύσεις ή κομπρέσες).
Στη βασιλική φαρμακευτική εταιρεία του Λονδίνου, υπάρχουν δεδομένα ότι η γλυκόριζα περιέχει συστατικά που θεραπεύουν τα έλκη! Ωστόσο το φυτό δε συνιστάται στους υπερτασικούς.
Σημειώνουμε εδώ ότι τα φύλλα ενός αρκετά σπάνιου μικρού θάμνου της Νότιας Αμερικής, του Stevia rebaudiana , της οικογένειας των Αsteraceae , είναι ακόμα πιο γλυκά από τις ρίζες της γλυκόριζας, μια που περιέχουν 7% σ τεβιοσιδικό ετεροσίδιο, που είναι 300 φορές γλυκύτερο από τη ζάχαρη κι ότι οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούν αυτά τα φύλλα για να γλυκάνουν το ματέ, τον καφέ της Παραγουάης.

πισω