Καρυδιά

Εφαρμογές

Τα φύλλα και η εξωτερική φλούδα σε εσωτερική χρήση είναι χωνευτικά , αντιχοιραδικά και κατά της λευκόρροιας,ενώ έχουν την τάση να κατεβάζουν το σάκχαρο των διαβητικών.Στο διάστημα της χρησιμοποίησης ινσουλίνης από τους διαβητικούς, το αφεψημάτων φύλλων κατεβάζει το σάκχαρο των ούρων. Ακόμα, το πυκνό αφέψημα των φρέσκων φύλλων , που είναι πολύ στυπτικά, είναι πολύ ευργετικό για πλύσεις των γυναικείων γεννητικών οργάνων σε περιπτώσεις φλεγμονής.Το έγχυμα των φύλλων καθαρίζει το αίμα, ενώ έγχυμα καρυδιάς μαζί με καστανιά είναι τονωτικό στα μαλλιά και στο χρώμα τους.Τα φύλλα ως καταπλάσματα είναι ευεργετικά στις περιπτώσεις πληγών, ενώ έγχυμα για εσωτερικές πλύσεις είναι κατά της λευκόρροιας. Το καρυδέλαιο είναι ευεργετικό στις πληγές και στα χελώνια. Φλούδα του δέντρου, κοπανισμένη, πάνω στους κάλους, τους αφαιρεί .
Για τόνωση της τριχοφυίας βράζουμε δύο χούφτες φύλλα ή πράσινες φλούδες καρυδιών για 15 λεπτά σε 2 λίτρα νερού και μ ' αυτό κάνουμε εντριβές στο τριχωτό του κεφαλιού. Τα μαλλιά γυαλίζουν αλλά σκουραίνουν λίγο. Φρέσκα φύλλα ως κατάπλασμα είναι κατά των κακοηθών φλυκταινών .
Η πράσινη φλούδα του καρπού είναι κατά των λειχήνων και κατά των διαλειπόντων πυρετών, ενώ ο χυμός της φλούδας αυτής είναι θεραπευτικός στις κρεατοελιές. Γενικά, με τα φύλλα του δέντρου ή με την εξωτερική φλούδα γίνεται έγχυμα (έγχυμα, 20 γρ. σε 1 κιλό νερό), για εσωτερική χρήση , ενώ φαρμακευτικά γίνεται οινοπνευματικό εκχύλισμα κ. ά. Εξωτερικά χρησιμοποιείται αφέψημα (50 μέρη στα 1.000} για τις χιονίστρες και τα έλκη .
Τα νεαρά φύλλα του δέντρου ως έγχυμα (3 κουταλιές σε 1 κιλό βραστό νερό, αφήνουμε λίγο, προσθέτουμε ζάχαρη και πίνουμε ως 2 ποτήρια τη μέρα σε 2-3 δόσεις) είναι κατά των εμφράξεων του πετικού σωλήνα που συνοδεύονται από διάρροια και κατά των σκουληκιών των εντέρων.
Στην ομοιπαθητική χρησιμοποιούν ένα βάμμα που φτιάχνουν από τα φρέσκα φύλλα εναντίον της φυματιώδους λεμφαδενοπάθειας, της ραχίτιδας, της αρθροπάθειας, της γαστρεντερίτιδας καθώς και ως ανθελμινθικό .
Σημειώνουμε εξάλλου ότι τα άγουρα καρύδια χωνεύονται πιο εύκολα , ενώ όταν παλιώσουν, κιτρινίζουν, ταγγίζουν, ερεθίζουν το λαιμό, προκαλούν βήχα και κάποτε δυνατούς κολικούς που ελαττώνονται αν κατεργαστούμε την ψίχα μέσα σε γάλα. Το φρέσκο λάδι των καρυδιών έχει ευχάριστη, γλυκιά γεύση και μπορεί να αντικαταστήσει το ελαιόλαδο και το βούτυρο αν και ταγγίζει εύκολα και γρήγορα, ενώ όταν παλιώσει, χρησιμοποιείται άριστα από τη σαπωνοποιία και βερνικοποιία .
Η ρίζα και η πράσινη φλούδα δίνουν μια ωραία πυρόξανθη και καστανόχρωμη βαφή για υφάσματα και δέρματα. Τα υπολείμματα του καρυδιού, ύστερα από την έκθλιψη, με την οποία βγαίνει το καρυδέλαιο, είναι πολύ θρεπτικά και χρησιμοποιούνται για παχυντική τροφή των ζώων.
Με τον πράσινο καρπό, ανακατωμένο σε αναλογία 2:1 με χυμό άγουρων σταφυλιών ή με καλό ξίδι, μπορούμε να παρασκευάσουμε ένα ωραίο επιδόρπιο. Από την πράσινη φλούδα παρασκευάζεται επίσης ένα τονωτικό και ευστόμαχο ηδύποτο ( λικέρ ), το Ρατάφια ( Ratafia ), ενώ από το χυμό της καρυδιάς, που λαμβάνεται από τον κορμό του δέντρου, λίγο πιο πάνω από τη γη σε βάθος 60 εκ. την άνοιξη, παρασκευάζεται άριστο σάκχαρο. Τα φρέσκα φύλλα της καρυδιάς διώχνουν τα έντομα ενώ ένα απλό έγχυμα τους σκοτώνει ή απομακρύνει τα μυρμήγκια. Αν αλείψουμε με ένα σφουγγάρι με το έγχυμα αυτό τα άλογα, δεν τα πλησιάζουν οι αλογόμυγες. Αν βάλουμε φύλλα καρυδιάς στο στρώμα του σκύλου μας δεν τον πλησιάζουν οι ψύλλοι. Σε μερικές περιοχές της Ελλάδας βάζουν φύλλα καρυδιάς τυλιγμένα σε ύφασμα, σε μπαούλα, ανάμεσα στα ρούχα ως εντομοαπωθητικά.
Και μερικά παρασκευάσματα και δόσεις: Έγχυμα φρέσκων φύλλων: 15- 20 γρ. σε 1 κιλό νερό, 2-5 φλιτζάνια τη μέρα . Αφέψημα φρέσκων φύλλων: 15-30 γρ. σε 1 κιλό νερό, 2-5 φλιτζάνια τη μέρα. Αφέψημα με πράσινες φλούδες καρυδιών: 30-60 γρ. σε 1 κιλό νερό. Βάμμα από πράσινες φλούδες των καρυδιών: 1 μέρος φλούδας σε 6 μέρη οινοπνεύματος, 20-30 γρ, τη μέρα. Εκχύλισμα φύλλων : 0,4-0,8 γρ. τη μέρα .
Σιρόπι φύλλων: 35-45 γρ. τη μέρα. Κρασί τονωτικό σε περιπτώσεις αδυναμίας, γίνεται αν βάλουμε 50 γρ. φρέσκα φύλλα καρυδιάς σε 1 λίτρο κρασί και τα αφήσουμε για 8 μέρες. Πίνουμε απ ' αυτό ένα ποτηράκι του λικέρ στα γεύματα ( δεν κάνει για τα παιδιά). Ωραίο λικέρ γίνεται από μικρά άγουρα πράσινα καρύδια ενώ με λίγο μεγαλύτερα αλλά πράσινα καρύδια γίνεται γλυκό κουταλιού.

πισω