Καρότο

 

Εφαρμογές

Οι σπόροι του καρότου είναι στομαχικοί και όταν λαμβάνονται σε ρόφημα αυξάνουν την έκκριση του γάλακτος και ρυθμίζουν την εμμηνόρροια. Η κατανάλωση ωμού καρότου ως λαχανικού ωφελεί την όραση. Ο χυμός του καρότου είναι ωφέλιμος κατά των εξογκωμάτων και των πρηξιμάτων, ευεργετικός στα νεφρά και κατά του διαβήτη. Ο χυμός του ωφελεί στα αθριτικά και τους ρευματισμούς.
Γενικά, το καρότο συγκεντρώνει τις ωφελιμότητες και ιδιότητες πολλών φυτών μαζί , ενώ σημειώνουμε ότι το καρότο, σέλινο και σπανάκι σε ίσες ποσότητες, καθώς και ένα κουταλάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός, περιέχουν όλη τη σειρά των χρήσιμων οργανικών αλάτων .
Εξαιρετικά υγιεινό εξάλλου είναι και το μείγμα : ξυμένο καρότο , τρυφερά φύλλα πικραλίδας και μαρούλι ( τα πρώτα πράσινα φύλλα -τα -εξωτερικά - του μαρουλιού , που περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Α ).
Οι σπόροι του άγριου καρότου, χρησιμοποιούμενοι σε αφέψημα, είναι διουρητικοί και αντιφυσητικοί ( ελαττώνουν τον τυμπανισμό της κοιλιάς). Το αφέψημα αυτό συστήνεται εξάλλου και σε περιπτώσεις ασκίτη, κατακράτησης ούρων και πεπτικών διαταραχών. Ο πολτός του καρότου καταπραΰνει τη φαγούρα και βοηθά την επούλωση των πληγών, των ελκών και των εγκαυμάτων ( φρέσκος πολτός για εγκαύματα Α και Β βαθμού). Η ρίζα του καρότου ξεραίνεται, μεταβάλλεται σε σκόνη και αποθηκεύεται, για να χρησιμεύσει στη συνέχεια για την παρασκευή σούπας και φαγητών, ή ψήνεται και αλευροποιείται, για να χρησιμοποιηθεί ως ρόφημα μαζί με τον καφέ ή με ανάλογο παρασκεύασμα ρίζας κιχωρίου (ραδικιού), Οι Forstec, Huntec Horby κ. ά έβγαλαν από τη ρίζα του καρότου ένα θαυμάσιο ρακί , το καροτόρακο ( Eau - de - vie de carotte ).
Το αφέψημα σπερμάτων καρότου, αν αναμειχτεί με μπίρα , της δίνει μια πικάντικη γεύση και εξαιρετική ποιότητα. Ο χυμός του καρότου δίνει ύστερα από ζύμωση, ξίδι καλής ποιότητας, ενώ με καυστικό κάλι (acide pectique) , γίνονται πολύ ευχάριστα φυτικά πηκτώματα ( gelees ),
Το αφέψημα των κίτρινων καρότων αποτελεί περίφημο λαϊκό φάρμακο κατά του ίκτερου (χρυσής), ενώ χρησιμοποιήθηκε ακόμη και κατά της αφωνίας, του διαρκούς βήχα, της φυματίωσης , του άσθματος κτλ.
Το αφέψημα των ριζών συστήνεται κατά του βήχα των παιδιών και των φυματικών, ενώ χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία διάφορων ασθενειών των αλόγων . Καταπλάσματα από πολτό καρότων θεραπεύουν το έκζεμα (eczema rubrum), ενώ κατευνάζουν τους βασανιστικούς πόνους των καρκινωματωδών ελκών . Τα σπέρματα του καρότου (που έχουν τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες του μάραθου και του γλυκάνισου) αυξάνουν την έκκριση του γάλακτος στις θηλάζουσες γυναίκες και καλυτερεύουν τη γενική κατάσταση τους .
Οι Αγγλοι παρασκευάζουν από τα σπέρματα του καρότου ένα τεϊόμορφο ρόφημα, που το πίνουν ως διεγερτικό, διουρητικό , κατά της νεφρικής λιθίασης και κατά των νεφρικών κολικών. Ο φρέσκος χυμός της ρίζας θεραπεύει την αφθώδη στοματίτιδα (άφθες). Το έγχυμα των σπερμάτων δραστηριοποιεί την άδηλη ( δερματική ) διαπνοή .
Πολύ πιο ευργετικός για όλες τις προηγούμενες παθήσεις είναι ο χυμός ωμού καρότου (σε αποχυμωτή), ο οποίος θεωρείται ότι έχει και αντικαρκινική δράση .

πισω