Κουμαριά

 

Εφαρμογές

Αφέψημα από φύλλα κουμαριάς χρησιμοποιείται σε φλεγμονές και άλλες παθήσεις των ουροφόρων οδών (κυστίτιδα , ουρηθρίτιδα, ενούρηση, δυσούρηση κ. ά.), αιματουρίες και αιμορραγίες της μήτρας. Οι ώριμοι καρποί συνιστώνται σε δυσκοιλιότητα και αεροφαγία .
Για εξασθενημένους οργανισμούς διαλύουμε ώριμα κούμαρα σε κρασί χωρίς συντηρητικά και προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό στο οποίο έχουμε βράσει κανέλα και ζάχαρη. Τα κούμαρα τρώγονται, αλλά χρησιμοποιούνται και για την παρασκευή ποτών και οινοπνεύματος . Από κούμαρα φτιάχνεται δυνατό ρακί ενώ στην Ευρώπη παρασκευάζουν κρασί , κονιάκ και ένα ηδίποτο γνωστό ως κουμαρόκρεμα ( creme d ' arbouse), που διευκολύνει την πέψη . Το ρακί , από κούμαρα , που φτιάχνεται στην περιοχή του Πλαταμώνα ανακατεμένο με ζάχαρη και κανέλα, χρησιμοποιείται σε γρίπη ως ρόφημα ή σε εντριβή και ανακουφίζει από τον πυρετό .
Ολόκληρο το φυτό έχει ωραία εμφάνιση , ιδιαίτερα κατά την άνθηση ή την καρποφορία του και χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό σε πάρκα και κήπους. Το ξύλο του έχει χρώμα λευκό ως ερυθρόλευκο, είναι βαρύ και σκληρό και χρησιμοποιείται στην ξυλουργική, Χρησιμοποιείται ακόμη ως καύσιμη ύλη καθώς και για παραγωγή ξυλοκάρβουνου .

πισω