Κρεμμύδι

Εφαρμογές

Στη λαϊκή ιατρική , το σιρόπι του κρεμμυδιού χρησιμοποιείται εναντίον του πονόλαιμου και της φαρυγγίτιδας. Εξωτερικά, χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό της τριχοφυίας (60 γρ. χυμός κρεμμυδιού, 15 γρ . ανθρακικό κάλι , 240 γρ . νερό και μ ' αυτό καθημερινό μασάζ του δέρματος του κεφαλιού). Κρεμμύδι που θα μουσκέψει σε λευκό κρασί , είναι κατά των σκουληκιών. Στις περιπτώσεις πόνου στα αφτιά , ψήνουμε στο φούρνο ένα μικρό κρεμμύδι , το λιώνουμε μαζί με βούτυρο κι αφού το βάλουμε σε λεπτή γάζα , το τοποθετούμε μέσα στο αφτί , όσο το δυνατό πιο ζεστό. Το ίδιο παρασκεύασμα, ωριμάζει τους καλόγηρους (δοθιήνες), αν τοποθετηθεί πάνω τους Σε περίπτωση αιμορροΐδων, ψήνουμε ένα κρεμμύδι μέσα σε χοιρινό λίπος και το βάζουμε στις αιμορροΐδες. Το κρεμμύδι δρα θεραπευτικά και σε τσιμπήματα σφήκας και μέλισσας , αν αφαιρέσουμε το κεντρί και τοποθετήσουμε σ ' εκείνο το σημείο μισό κρεμμύδι. Σε εσωτερική χρήση , η κρεμμυδόσουπα είναι χωνευτική και τονωτική, ενώ το ωμό κρεμμύδι είναι άμεσα χωνευτικό . Ωμό κρεμμύδι εξάλλου, κοπανισμένο με αλάτι και χρησιμοποιούμενο ως κατάπλασμα , κατευνάζει τους πόνους από καψίματα . Ένα καλό διουρητικό , γίνεται με το ανακάτωμα 300 γρ . λιωμένων ωμών κρεμμυδιών , 100 γρ . μελιού και 600 γρ . άσπρου κρασιού , που λαμβάνονται σε δόσεις 2-4 κουταλιών τη μέρα .
Το κρεμμύδι είναι απαραίτητο στοιχείο της ελληνικής κουζίνας και δίνει ιδιαίτερη γεύση στα φαγητά, ενώ συνοδεύει ωμό και τις περισσότερες σαλάτες .

πισω