Κρόκος

Εφαρμογές

Ο κρόκος μπορεί να γίνει ( σε μεγάλες δόσεις ) τοξικός και να προκαλέσει βίαιες αιμορραγίες . Η θανατηφόρα δόση για τον άνθρωπο είναι μερικά γραμμάρια. Πριν από τη συνθετική παραγωγή μη τοξικών χρωστικών ουσιών, ο κρόκος έπαιζε σημαντικό ρόλο ως αρωματικό, αλλά και για το χρωματισμάτων τροφίμων. Θεραπευτικά , παρασκευάζεται σιρόπι για εντριβές των ούλων στις περιπτώσεις πόνων της οδοντοφυΐας. Ακόμα, ο κρόκος χρησιμοποιείται ως έγχυμα (4 γρ . σε 1 λίτρο νερό). Τέλος, χρησιμοποιείται ως σκόνη (0,1-2 γρ .), καθώς και με άλλα φαρμακευτικά παρασκευάσματα , απλά ή σύνθετα . Στη μαγειρική χρησιμοποιείται για να χρωματίζει και αρωματίζει το ρύζι, τα πουλερικά , το αρνί , τα κέικ κ .ά .

πισω