Λάπαθο

 

Εφαρμογές

Από τις νωπές ρίζες ετοιμάζεται ένα βάμμα, που είναι κατάλληλο, σε εσωτερική χρήση , εναντίον των παθήσεων του δέρματος .
Η ρίζα χρησιμοποιείται γενικά σε έγχυμα (10-20 γρ . σε 1 λίτρο νερό ) και φαρμακευτικά σε εκχύλισμα (2-4 γρ.). Ο οργανισμός μας μπορεί να προμηθευτεί το σίδηρο που περιέχει η ρίζα της λάππας , με αφέψημα. Κόβουμε τη ρίζα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε να βράσει με νερό πολύ σιγά , για 15 λεπτά . Πίνουμε μισό φλιτζάνι , μαζί με μέλι , πρωί και βράδυ.
Η ρίζα της λάππας είναι καλή και κατά της κόπωσης την άνοιξη , καθώς και εναντίον της εμπύησης , ενώ κάνει καλό και στα σκασίματα. Αφήνουμε 1 κουταλάκι κοπανισμένη ρίζα να μουσκέψει σε αρκετό νερό κι έπειτα να βράσει 10 λεπτά . Πίνουμε 3 φορές τη μέρα .
Η ρίζα χρησιμοποιείται σε αφέψημα και τα φύλλα σε έγχυμα , σε αναλογία 5-20 προς 300. Λοσιόν από φύλλα ή ρίζα με μασάζ είναι ευεργετική για την τριχόπτωση ενώ όλα τα μέρη του θεωρούνται θεραπευτικά για κάποιες μορφές καρκίνου .
Ο χυμός των φύλλων γίνεται αλοιφή κατά των αρθριτικών παθήσεων , ενώ το αφέψημα τους χρησιμοποιείται για πλύσεις . Ως κατάπλασμα εξάλλου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε ποσότητα. Όσο για τα σπέρματα , χρησιμοποιούνται σε έγχυμα και σε αναλογία 1 προς 100.
Οι Γιαπωνέζοι τρώνε τις ρίζες της λάππας βρασμένες με αλατισμένο νερό, όπως τα ραδίκια .

πισω