Λεβάντα

 

Εφαρμογές

Σε εσωτερική χρήση που γίνεται σπάνια, η λεβάντα είναι αντιφυσητική , χωνευτική , διουρητική και καταπραϋντική. Γενικά, ένας απλός τρόπος χρησιμοποίησης του φυτού είναι το έγχυμα των ανθέων του, που είναι διουρητικό και καταπραΰνει τους πόνους των δοντιών.Έγχυμα της λεβάντας εξάλλου (4-8 γρ , προς 1 λίτρο νερό) τονώνει το νευρικό σύστημα, ενώ για εξω­ τερική χρήση η παρασκευή είναι 15-30 γρ . προς 1 λίτρο νερό .
Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιούν ένα βάμμα που βγάζουν από τα φρέσκα άνθη, ενώ τα ξερά άνθη χρησιμοποιούνται για το αρωμάτισμα των ασπρόρουχων, καθώς και για την απομάκρυνση των εντόμων από τα συρτάρια και τα ντουλάπια . Παρασιτοκτόνο είναι εξάλλου και το αιθέριο έλαιο της λεβάντας (Ol . Lavandulae), το οποίο παίρνουμε με απόσταξη και χρησιμοποιείται κυρίως στην αρωματοποιία και στην παρασκευή καλλυντικών, αλλά και θεραπευτικά (5-10 σταγόνες σε ποτό ή πάνω σε ζάχαρη, 1-2 φο­ ρές τη μέρα). Μασάζ με λάδι λεβάντας ανακουφίζει από μυϊκούς νευραλγικούς και ρευματικούς πόνους.
Ακόμα, φαρμακευτικά, γίνεται νερό αποσταγμένο λεβάντας, καθώς και άλλα παρασκευάσματα .Απόσταγμα του φυτού τέλος σε εξωτερική χρήση, είναι κατά του πονοκεφάλου, καθώς και για τους μώλωπες και τα πρηξίματα .

πισω