Μαιντανός

Εφαρμογές

Για την ψαμμίαση και τις πέτρες στα νεφρά βράζουμε 300 γρ . μαϊντανό σε ένα λίτρο νερό μέχρι να μείνουν τα δύο τρίτα και πίνουμε 1 ποτήρι του κρασιού κάθε πρωί νηστικοί .
Ο χυμός του μαϊντανού θεραπεύει βλεφαρίτιδες και επιπεφυκίτιδες. Το αφέψημα των σπόρων του είναι εμμηναγωγό , συντελεί στη διακοπή της κύησης, διώχνει τα αέρια των εντέρων. Με εξωτερική χρήση , το αφέψημα των τσακισμένων σπόρων μαϊντανού σκοτώνει τις ψείρες και τις κόνιδες , τους ψύλλους, θεραπεύει τους μώλωπες , τις μολύνσεις και το τσούξιμο των ματιών. Ως κατάπλασμα, πολτοποιημένα φύλλα μαϊντανού προλάβαιναν τις μαστίτιδες κατά το θηλασμό , ενώ ως λοσιόν εμποδίζουν την τριχόπτωση και αντιμετωπίζουν τα τσιμπήματα των εντόμων . Τρίψιμο με φύλλα μαϊντανού ανακουφίζει από τσίμπημα μέλισσας. Κομπρέσες από βρασμένα φύλλα μέσα σε κόκκινο κρασί είναι εξωτερικά ευεργετικές για τα αιματώματα .
Αφέψημα από κοτσάνια μαϊντανού, γάλα και μέλι κατευνάζει τη στηθάγχη . Δυνατό αφέψημα από ρίζα, κλωνάρια και φύλλα μαϊντανού είναι ευεργετικά στον ίκτερο , την υδρωπικία και τις πέτρες στα νεφρά .
Το λάδι από τους σπόρους του μαϊντανού (απιόλη) θεωρείται εμμηναγωγό (5-15 σταγόνες σε λίγο νερό), αλλά σε μεγαλύτερες δόσεις μπορεί να προκαλέσει αποβολή .
Το αφέψημα του μαϊντανού καλό είναι να μη χρησιμοποιείται πάνω από 3 μέρες συνεχόμενες. Προτιμότερο είναι (για να αποφεύγονται οι παρενέργειες του μαϊντανού , όπως εντερορραγίες, ίλιγγοι , ελάττωση των καρδιακών παλμών) είναι το έγχυμα ( ένα δύο κλωνάρια σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό για 20 λεπτά). Οι σπόροι και οι ρίζες είναι τα πιο δραστικά μέρη.
Ο μαϊντανός προστατεύει τα πρόβατα από την παρωνυχία αλλά δεν ενδείκνυται για μικρά πουλιά , παπαγάλους , πάπιες , φασιανούς , κότες κ.ά .

πισω