Μάραθος

Εφαρμογές

Για τα προβλήματα της πέψης όπως και τους κολικούς των βρεφών χρησιμοποιούμε έγχυμα των φύλλων του . Φύλλα και σπόροι του βρασμένοι σε κριθαρόνερο είναι γαλακταγωγοί .
Κυρίως φαρμακευτικά είναι οι σπόροι του και το μαραθέλαιο . Χρησιμοποιούμε αφέψημα από σπόρους μάραθου για προβλήματα του πεπτικού συστήματος , και τυμπανισμό .
Για ορεκτικό και τονωτικό πίνουμε με το φαγητό μισό ποτηράκι μαύρο ξερό κρασί , στο οποίο έχουμε βράσει σπόρους μάραθου (2 κουτ . της σούπας σε 0,5 λίτρο κρασί ).
Για πονεμένα και κουρασμένα μάτια βράζουμε μισό κουταλάκι σπόρους μάραθου σε 1 λίτρο νερό και πλένουμε με αυτό , χλιαρό , τα μάτια 3 φορές τη μέρα .Το μάσημα των σπόρων του μάραθου είναι προληπτικό της γρίπης .Το μαραθέλαιο εξάλλου είναι χωνευτικό και αντιφυσητικό (1-5 σταγ . σε 1 κουταλιά μέλι , 2-3 φορές τη μέρα ), καθώς επίσης σπασμολυτικό και αντι - βακτηριακό . Η εντριβή με μαραθέλαιο βοηθάει στα πρηξίματα , τις εκχυμώσεις , τους ρευματισμούς . Οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν το μάραθο ενώ η κατάχρηση για όλους μπορεί να δημιουργήσει σπασμούς

πισω