Μελισσόχορτο

Θεραπευτικές ιδιότητες

Χωνευτικό, αντιφυσητικό, εφιδρωτικό και σπασμολυτικό φυτό. Το μελισσόχορτο θεωρείται ότι απομακρύνει τα γεράματα και ότι θεραπεύει την ανικανότητα. Ακόμα, πιστεύεται ότι διευκολύνει την απομάκρυνση του ύστερου, μετά τη γέννα, χρησιμοποιείται κατά των δηλητηριωδών τσιμπημάτων, είναι ευεργετικό στις νευρικές ανωμαλίες και ανακουφιστικό στους πόνους της δυσεντερίας και ακόμα κατά της έμμηνης ρύσης. Παράλληλα, το φυτό είναι διεγερτικό, τονωτικό, χωνευτικό, επουλωτικό, κατά των αερίων και κατά του βόμβου των αφτιών.
Είναι ευεργετικό κατά της ξινίλας, της δυσπεψίας, του πονόδοντου, του πόνου των αφτιών, της κακοσμίας και της ασφυξίας, καθώς και κατά των νευρικών πόνων του στομαχιού, του άσθματος, του κατάρρου των βρόγχων και της κράμπας στην κοιλιακή χώρα .
Στην αρωματοθεραπεία, το μελισσόχορτο και το λάδι του χρησιμοποιούνται ως φάρμακα για την αϋπνία, τη νευρικότητα, τους νευρικούς πονοκεφάλους, την κατάθλιψη. Το λάδι του είναι αντιβακτηριακό και έχει αντιισταμινική δράση, γι' αυτό και χρησιμοποιείται στις αλλεργίες.

πισω