Μέντα

Εφαρμογές

Τα φύλλα σε έγχυμα και το αιθέριο έλαιο σε διάλυση έχουν πλήθος εφαρμογών , σε εσωτερική χρήση . Έτσ, χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων σε περίπτωση νευρικότητας, αϋπνίας, μυϊκών συσπάσεων, ιλίγγων, νευρικών εμέτων, μυϊκών πόνων , βήχα , ημικρανίας, ατονίας του πεπτικού συστήματος κτλ .
Σε πολλές χώρες εξάλλου , η μέντα χρησιμοποιείται ως αρτυματικό φυτό και περιλαμβάνεται στη σύνθεση σαλτσών , ενώ τη χρησιμοποιούμε επίσης σε λικέρ και σιρόπια . Σε βιομηχανική κλίμακα τώρα , η μεντόλη εξάγεται από την ιαπωνική μέντα (Μentha japonica), που περιέχει μεντόλη σε ποσοστό 92%, σημειώνουμε δε ότι χρειάζονται 300 κιλά φύλλα για να εξαχθούν 2 λίτρα αιθέριου ελαίου.Οι χρήσεις της μεντόλης για αρωματικούς σκοπούς είναι πολυάριθμες .
Το λάδι της μέντας είναι κατά των νευραλγιών και κατά των πονοκεφάλων κι ακόμα χωνευτικό κατά των αερίων , ενώ αυξάνει τα ούρα και τον ιδρώτα και επιταχύνει τους παλμούς της καρδιάς , αυξάνοντας τη θερμοκρασία .
Φύλλα μέντας σε κατάπλασμα είναι ευεργερτικά στα εγκαύματα, ενώ με ατμόλουτρο το φυτό είναι αντισηπτικό και απολυμαντικό (τονώνει το πρόσωπο και την κυκλοφορία του αίματος). Φύλλα μέντας στους κροτάφους είναι κατά του πονοκεφάλου και του κρυολθγήματος. Ακόμα , η μέντα είναι κατά των παθήσεων της ουροδόχου κύστης .
Η μεντόλη , ως συστατικό του λαδιού της μέντας (καμφορά της μέντας), είναι σε μορφή διαφανών , άχρωμων κρυστάλλων, με τη μυρωδιά και τη γεύση του λαδιού της μέντας , χρησιμοποιείται δε ως αναλγητικό (τοπικά ) σε μορφή κραγιόν ή πομμάδας, στις περιπτώσεις νευραλγίας, κεφαλαλγίας, ισχυαλγίας. Ακόμα, έχει χρησιμοποιηθεί κατά των γαστρεντερικώνδηλητηριάσεων. Επίσης είναι αντισηπτικό και χρησιμοποιείται σε μορφή σκόνης ή αλοιφής στις φλεγμονές της μύτης , του λάρυγγα και της τραχείας .
Σε εσωτερική χρήση η μαντόλη είναι αντιεμετικό αλλά και ερεθιστικό του στομαχιού και ακόμα καταπραϋντικό του βήχα. Σε εσωτερική χρήση χρησιμοποιείται και το λάδι της μέντας (2-10 σταγόνες σε ένα κομμάτι ζάχαρη ή σε ποτό). Ένα άλλο θεραπευτικό παρασκεύασμα εξάλλου γίνεται αν βάλουμε σε μια κατσαρόλα 30 γρ , φυτό μέντας και 15 γρ . άνθη σαμπούκου , τα σκεπάσουμε με 500 γρ . βραστό νερό, τ ' αφήσουμε 15 λεπτά σε θερμοκρασία που πλησιάζει το βρασμό, τα σουρώσουμε, προσθέσουμε ζάχαρη και πίνουμε το ρόφημα ζεστό πριν την κατάκλιση.
Σημειώνουμε ότι η μέντα δεν πρέπει να πίνεται από θηλάζουσες μητέρες, γιατί σταματά το γάλα (εκτός αν επιδιώκεται η αποκοπή του). Η δόση για το έγχυμα της μέντας είναι 2 κουταλιές φύλλα σε 500 γρ. βραστό νερό, αφήνουμε 5 λεπτά και πίνουμε 1-4 ποτήρια τη μέρα .

 

πισω