Μολόχα

Εφαρμογές

Η μολόχα είναι ένα από τα καλύτερα μαλακτικά και γι ' αυτό γίνεται χρήση της από τους χωρικούς μας , τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά . Τα φύλλα τα άνθη και η ρίζα της μολόχας χρησιμοποιούνται αντί για την αλθαία , αν και η ρίζα υστερεί της αλθαίας , καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε γλοιώδη ουσία .
Τα φύλλα δίνονται σε καταρροές και φλεγμονές των αναπνευστικών οδών , ενώ βρασμένα χρησιμποιούνται σε μαλακτικά καταπλάσματα. Το αφέψημα των φύλλων χρησιμοποιείται για θερμά επιθέματα, για εγχύσεις σε ουρηθρίτιδες και κυστίτιδες και είναι κατάλληλο για κολπικές χρήσεις ( με πλύσεις), για κλίσματα , για λούσεις σε περιπτώσεις δερματικών ερεθισμών κτλ .
Η βρασμένη μολόχα συστήνεται για τη θεραπεία της βραχνάδας, ενώ ο χυλός της με ελαιόλαδο συστήνεται κατά των τσιμπημάτων των μελισσών, αλλά και ως προφυλακτικός από αυτά , ενώ δόθηκε ακόμη κατά της δυστοκίας , κατά των ηπατικών νοσημάτων (ως διουρητικό), κατά της δυσουρίας , κατά της οσφυαλγίας , και ακόμη ως καταπραϋντικός των πόνων των αφτιών ( με ενστάλαξη μέσα σε αυτά). Χυλός μολόχας συντελεί στην αραίωση και στη βελτίωση των κρίσεων των επιληπτικών.
Ο Σίφνιος Δίφιλος επαινούσε τη μολόχα ως εύχυμη και υποστήριζε ότι κάνει καλό στις αρτηρίες , ότι θεραπεύει τα νεφρά από οποιαδήποτε αρρώστια κι ότι κατευνάζει τους ερεθισμούς της κύστης , ιδιαίτερα η άγρια.
Συνεχίζοντας για τις διάφορες χρήσεις της μολόχας σημειώνουμε ότι μαλακώνει τους κάλους των ποδιών με κατάπλασμα , που πρέπει να μείνει όλη τη νύχτα , ενώ ποδόλουτρο σε ζουμί μολόχας , ξεκουράζει τα πόδια .
Εσωτερικά , το αφέψημα ( FΙοr . et Fol Malvae ) χρησιμοποιείται εναντίον των παθήσεων του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος , ενώ εξωτερικά , το αφέψημα πάλι χρησιμοποιείται για πλύσεις και γαργάρες εναντίον των φλεγμονών του δέρματος και των βλεννογόνων . Εξωτερικά , το ζεστό έγχυμα συστήνεται για γαργάρες κατά της στηθάγχης και για συρίγγια του στόματος , και με κομπρέσες για επιθέματα στις πληγές και τα φλογισμένα βλέφαρα . Και μερικά παρασκευάσματα και δόσεις:
Έγχυμα φύλλων: 10 προς 1.000.
Αφέψημα φύλλων: 15-30 προς 1.000 (το παρασκεύασμα αυτό συμμετέχει στη σύνθεση των «μαλακών ειδών» ( especes emolientes), ενώ εκτός από λοσιόν, χρησιμοποιείται και για πλύσεις και εντριβές.
Έγχυμα ή αφέψημα ανθέων 1 γρ. στα 100 νερό, ή 1 κουταλιά στα 500 γρ. βραστό νερό (από αυτό, 2-3 ποτήρια τη μέρα κατά του βήχα).
Αφέψημα ρίζας: 60 γρ. στο 1 λίτρο νερό (αρκετά φλιτζάνια τη μέρα από αυτό ευνοούν τις αποχρέμψεις και καταπραΰνουν τις φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος).

πισω