Μποράτζα

Εφαρμογές

Τα άνθη του βόραγου είναι μαλακτικά και καταπραϋντικά . Τα φύλλα και οι βλαστοί είναι εφιδρωτικά και διουρητικά και επομένως πολύτιμα σε περιπτώσεις ρευματισμών . Ειδικότερα τα φύλλα , διατηρημένα μέσα σε ξίδι αποχτούν τη μυρωδιά και τη γεύση αγγουριού , οπότε και χρησιμοποιούνται ως ορεκτικά .Στις περιπτώσεις αρθρίτιδας συστήνονται ως κατάπλασμα βρασμένα φύλλα της μποράντζας που τοποθετούνται πολύ ζεστά .
Το έγχυμα του φυτού (15 γρ . ανθέων για 1 φλιτζάνι βραστό νερό ) χρησιμοποιείται ως διουρητικό και αντιβηχικό επιδρά ευνοϊκά στο κρυολόγημα , τη βρογχίτιδα και την πνευμονία . Ένα ποτό που ελαπώνει τον πυρετό , διευκολύνει την ούρηση και προκαλεί εφίδρωση , ενώ παράλληλα δεν είναι καθόλου ερεθιστικό παρασκευάζεται αν βράσουμε το φυτό , το φιλτράρουμε από ένα κομμάτι λεπτό βαμβακερό ύφασμα και προσθέσουμε μέλι . Πίνουμε 3 κύπελλα τη μέρα . Σιρόπι από το χυμό της μποράντζας , χρησιμοποιήθηκε κατά των πνευνονιών , ενώ το φυτό θεωρήθηκε και ως καρδιοτονωτικό , αφού έπαιρνε μέρος στη σύνθεση των «τεσσάρων τονωτικών ανθέων» ( quatres fleurs cordiales ), λεγόταν δε γι ' αυτό ότι «δίνει στην καρδιά την ευθυμία» .
Σε εσωτερική εφαρμογή , χρησιμοποιείται το έγχυμα των ανθέων (20-60 γρ . σε 1 λίτρο νερό ) και το αφέψημα των φύλλων και των μίσχων ( στην ίδια αναλογία με το έγχυμα των ανθέων ). Σε εξωτερική εφαρμογή , χρησιμοποιείται το αφέψημα όλου του φυτού για θερμά επιθέματα . Από τον πυκνό χυμό παρασκευάζεται ένα υδατώδες εκχύλισμα και από τα άνθη του φυτού παράγεται μια βαφική ουσία , με διαυγές κυανό χρώμα .


πισω