Παπαρούνα

Εφαρμογές

Το σιρόπι των ανθέων ( Sir . Rhoeados ) χρησιμοποιόταν άλλοτε ως φαρμακευτικό , ενώ και τώρα χρησιμοποιείται ως μαλακτικό και καταπραϋντικό του βήχα . Από το σιρόπι , που είναι πιο αποτελεσματικό , λαμβάνονται 10-50 γρ ., ενώ για τις ίδιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται και το έγχυμα των ανθέων του φυτού (5-10 γρ . σε 1 λίτρο νερό ).
Τα πέταλα του άνθους χρησιμοποιούνται κατά της βρογχίτιδας , ιδιαίτερα μάλιστα της οξείας , καθώς και κατά των πνευμονικών κατάρρων , του κοκιτη και των εξανθηματικών πυρετών .
Το φυτό συστήνεται ακόμα κατά των εντερικών κολικώντων παιδιών , ενώ ένα καλό αφέψημα ( από 12 κεφάλια σπερματοθηκών , μια χούφτα κριθαριού και λίγη γλυκόριζα , με 1.500 γρ . νερό , που θα βράσουν ώσπου να μείνουν 1.250 γρ .), είναι θαυμάσιο φάρμακο για τα αναπνευστικά νοσήματα και κατευνάζει τις ασθματικές κρίσεις .
Κατά την πρακτική ιατρική τέλος , το έγχυμα των ανθέων (6-10 γρ . πετάλων σε 1 κιλό νερό ), που λαμβάνεται σε δόσεις με κουτάλια της σούπας , μπορεί να θεραπεύσει την πλευρίτιδα , εξαιτίας της εφίδρωσης που προκαλεί . Στο έγχυμα αυτό , μπορούν να προστεθούν και λίγα σπέρματα και να δοθεί σε μεγαλύτερες δόσεις , δηλαδή σε φλιτζανάκια του καφέ .

πισω