Πικραλίδα

Εφαρμογές

Ολόκληρο το φυτό είναι φαρμακευτικό ( Rad . Taraxaci cum . Herbal ) και παρασκευάζουν από αυτό εκχυλίσματα, βάμματα και διαλύσεις . Η αποτελεσματική χολαγωγή δράση του, προκαλεί κάποια ανακούφιση στα πρώτα στάδια της κίρωσης . Το έγχυμα της φρέσκιας ρίζας , χρησιμοποιείται κατά των χολόλιθων, του ίκτερου και άλλων ηπατικών παθήσεων .
Τα φρέσκα φύλλα δίνουν μια τονωτική και αποτοξινωτική σαλάτα , η οποία συστήνεται ιδιαίτερα κατά την άνοιξη . Ο χυμός του φυτού (50-60 γρ . τη μέρα ) είναι καθαρτικός , ενώ το αφέψημα του φυτού (50 γρ . φύλλων ή ρίζας σε 1 λίτρο νερό , μαζί με βασμένο ζαχαρούχο γάλα από 1 ποτήρι πρωί και βράδυ ) είναι κατά των φλεγμονών του στήθους και κατά του βήχα . Αφέψημα του φυτού γίνεται επίσης και με 30-60 γρ . ξερού φυτού σε 1 λίτρο νερό , με δόση 2-3 ποτήρια τη μέρα. Γενικά , αφέψημα των φύλλων ή ανθέων του φυτού, είναι κατά του διαβήτη, της παχυσαρκίας, του λυμφατισμού και της υδρωπικίας .
Η ρίζα του φυτού , φουρνισμένη και αλεσμένη , δίνει ένα ωφέλιμο καφέ , που είναι ευεργετικός στην πέψη . Ο υγιεινός αυτός καφές εξάλλου , δίνει τα ίδια αποτελέσματα , όπως και το έγχυμα του φυτού. Ο γαλακτώδης χυμός του φυτού , που είναι πικρός αλλά με ευχάριστη γεύση , ωφελεί στα σπυριά και τις κρεατοελιές, τους κάλους και τα δερματικά πρηξίματα . Ρίζες του τα - ραξάκου είναι κατά των ρευματισμών , με παρασκεύασμα 30 γρ . ρίζα σε 700 γρ . νερό, να βράσει 20 λεπτά και με δόση από 1 κρασοπότηρο 2 φορές τη μέρα .
Με βάση το φυτό, ο Garnier συστήνει το παρακάτω θεραπευτικό παρασκεύασμα : 100 γρ . χυμός φρέσκιας ρίζας του φυτού , 18 γρ . οινόπνευμα 90 βαθμών, 15 γρ . γλυκερίνη, 17 γρ . νερό. Ένα πολύ αποτελεσματικό παρασκεύασμα εξάλλου κατά τη κόπωσης , που είναι ταυτόχρονα ανανεωτικό και καθαριστικό , γίνεται με μείγμα ταραξάκου , τσουκνίδας και αχιλλαίας .
Χρήση του φυτού συστήνεται ακόμα με τον παρακάτω τρόπο : 3-4 φρέσκα φυτά , τα βράζουμε σε 1 λίτρο νερό, τ ' αφήνουμε έπειτα ( μετά το βράσιμο ) στο δοχείο για 10 ακόμα λεπτά και από αυτό το παρασκεύασμα , ανάμεικτο με τα άλλα ποτά του τραπεζιού , παίρνουμε 4 φλιτζάνια τη μέρα , κατά τις ώρες του φαγητού . Χυμός του φυτού εξάλλου , όπως και τα φρέσκα φύλλα του , είναι κατά των πυωδών πληγών .
Σε έγχυμα χρησιμοποιούμε 4-10 γρ. ξηρά φύλλα πικραλίδας σε 1 φλιτζάνι νερό . Πίνουμε 3 φορές τη μέρα . Οι φρέσκιοι μίσχοι του άνθους 5-6 καθημερινά ανακουφίζουν από τη χρόνια φλεγμονή του ήπατος , ενώ για τους διαβητικούς είναι ωφέλιμο να τρώνε 10 μίσχους την ημέρα , αφού τους μασήσουν καλά . Φρέσκιοι μίσχοι του άνθους όταν τρώγονται για 14 ημέρες , λέγεται ότι αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη χρόνια κόπωση. Το φυτό είναι αποτελεσματικό όταν τρώγεται και ως σαλάτα .

πισω