Ποτεντίλλα

Εφαρμογές

Το ρίζωμα χρησιμοποιείται με τη μορφή αφεψήματος ( Rhiz . Tormentillae ) καθώς και βάμματος (Tinct. Tormentillae), ως αιμοστατικό. Σε γαργαρισμούς , το αφέψημα είναι εναντίον των φλεγμονών του στόματος , της λαρυγγίτιδας και της φαρυγγίτιδα, ενώ γενικά το αφέψημα είναι αποτελεσματικό και στις αιμορραγίες ( αιματουρία), στη διάρροια και στην εντερίτιδα .
Σε γαργαρισμούς το φυτό είναι θεραπευτικό των χαλαρών ούλων και της εξέλκωσης του στόματος και του στήθους. Η λοσιόν από το φυτό επουλώνει τα άτονα έλκη , ενώ χρησιμοποιούνται και κομπρέσες κατά των μωλώπων και των εκχυμώσεων . Η σκόνη του φυτού, ανακατωμένη με κρόκο αβγού, είναι κατά των παρανυχίδων ( η αλοιφή τοποθετείται στο πονεμένο μέρος και σκεπάζεται ως κατάπλασμα για να μείνει μαλακιά ) κι ακόμα χρησιμοποιείται κατά των εγκαυμάτων του ήλιου .
Γενικά , η χρήση του φυτού γίνεται : με έγχυμα (20 γρ , στο 1 λίτρο νερό ή 3 κουταλιές σε 1/2 λίτρο νερό βραστό ), σε δόσεις 2-3 ποτηριών τη μέρα για εσωτερική χρήση , ή για πλύσιμο πληγών και φλογισμένων ματιών όταν πρόκειται για εξωτερική χρήση , με σκόνη (2-4 γρ .), με λοσιόν ( για πλύσεις ), με κρασί (70 γρ . κοπανισμένης ρίζας σε 1 λίτρο κρασί , μουσκεύουμε μια εβδομάδα και πίνουμε 1 -3 ποτηράκια τη μέρα), καθώς και με άλλα φαρμακευτικά παρασκευάσματα , όπως το βάμμα.

 

πισω