Σύμφυτο

Εφαρμογές

Αφέψημα : 1 -3 κουταλάκια ξηρό βότανα σε ένα φλιτζάνι τσαγιού . Το βράζουμε και κατόπιν το σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά . Πίνουμε 3 φορές τη μέρα . Ένας άλλος τρόπος να κάνουμε έγχυμα από τις ρίζες είναι ο εξής : κόβουμε τις ρίζες σε μικρά κομματάκια (2 κουταλάκια του τσαγιού ) , τις μουλιάζουμε όλη τη νύχτα σε 1/ 4 του λίτρου κρύο νερό . Το πρωί ζεσταίνουμε το μείγμα , το σουρώνουμε και το πίνουμε λίγο λίγο .Για το έλκος στομάχου πίνουμε έγχυμα από το παρακάτω μείγμα βοτάνων : 100 γρ . σύμφυτου , 50 γρ . καλέντουλας , και 50 γρ , πολύγωνου .
Μια συνταγή για κατάπλασμα είναι να αλέσουμε αποξηραμένες ρίζες σύμφυτου . Τη σκόνη την ανακατεύουμε αμέσως με καυτό νερό και λίγες σταγόνες λάδι . Απλώνουμε το μείγμα σε λινό ύφασμα και το επιδένουμε στην περιοχή όσο είναι ακόμη ζεστό . Τα φύλλα ως κατάπλασμα τα πολτοποιούμε όπως είναι φρέσκα ή τα ζεματάμε και τα τοποθετούμε ζεστά στην περιοχή .
Για ρευματισμούς δισκοπάθεια , ποδάγρα , και προβλήματα του κυκλοφορικού είναι ωφέλιμα τα μπάνια με φύλλα σύμφυτου . Σε 5 λίτρα νερό μουλιάζουμε 500 γρ , φύλλα σύμφυτου όλο το βράδυ .Την επόμενη μέρα βάζουμε το υγρό να πάρει μια βράση και το προσθέτουμε στο μπάνιο μας . Για προβλήματα που εντοπίζονται στα πόδια κάνουμε ημίλουτρα με σύμφυτο ως συμπληρωματική θεραπεία . Ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία αλλά βάζουμε 200 γρ . βότανο .
Για προβλήματα των πνευμόνων εξαιρετικό φάρμακο είναι το κρασί από ρίζα σύμφυτου . Ψιλοκόβουμε 2-5 ρίζες και τις αφήνουμε μέσα σε 1 λίτρο άσπρο κρασί για 5-6 εβδομάδες .

πισω